Izjava podjetja MM design, spletna prodaja, Mirjam Fortuna s.p., lastnika spletne trgovine prvi-utrip.si, o varovanju in dostopa do podatkov

Vaši osebni podatki in kako jih varujemo

Kaj so osebni podatki?

Osebni podatki so podatki, ki jih je mogoče dodeliti vam kot osebi. Sem spadajo na primer vaše ime, priimek, naslov, telefonska številka in e-naslov.

Kako podjetje MM design, spletna prodaja, Mirjam Fortuna s.p., lastnik spletne trgovine Prvi-utrip.si, varuje vaše osebne podatke?

Spletna trgovina www.prvi-utrip.si zagotavlja vse potrebne tehnološke in organizacijske rešitve za popolno varnost nakupa. Prenos občutljivih osebnih in transakcijskih podatkov na spletni strani se izvaja v varnem načinu s pomočjo protokola SSL (Secure Sockets Layer). Podatki se kodirajo z do 256 bitnim ključem, še preden zapustijo vaš brskalnik, in se na naš strežnik prenašajo v zaščiteni obliki. Sistem tako preprečuje, da bi kdo prestregel vaše osebne in transakcijske podatke, ki jih pošiljate v spletno trgovino. Varno povezavo prepoznate po tem, da se naslov, prikazan v brskalniku, začne s https://… in ne s http://…, na zgornjem levem robu okna pa se pojavi znak obešanke. Naša spletna stran in drugi sistemi so z ustreznimi tehničnimi in organizacijskimi ukrepi zavarovani pred izgubo, uničenjem, dostopom, spreminjanjem in širjenjem vaših podatkov s strani nepooblaščenih oseb.

 

Kdaj podjetje MM design, spletna prodaja, Mirjam Fortuna s.p., lastnik spletne trgovine Prvi-utrip.si, uporablja in obdeluje osebne podatke?

Vemo, da je skrbno ravnanje z vašimi osebnimi podatki za vas izjemno pomembno. Ker pri Prvem utripu varstvu podatkov namenjamo posebno pozornost, pri zbiranju, obdelavi in uporabi strogo upoštevamo zakonske določbe.

Prvi-utrip.si vaše osebne podatke in informacije, ki nam jih posredujete, uporablja za izvajanje naročil in dobav blaga, za opravljanje plačil in da vas lahko obveščamo o naročilih, proizvodih, storitvah in naših ponudbah.

Vaše podatke zbiramo, shranjujemo in obdelujemo za celotno izvajanje vašega nakupa, vključno z morebitnimi poznejšimi garancijami, za našo servisno službo, tehnično administracijo in lastne tržne namene. Vaše podatke lahko izbrišemo, če temu ne nasprotujejo zakonske obveznosti hrambe, in če ste uveljavljali zahtevek za izbris, če podatkov ne potrebujemo več za izpolnjevanje razloga hrambe ali če je njihova hramba nedopustna zaradi drugih zakonskih razlogov.

Če se vaši podatki o računu združijo zaradi samodejnega ali z vaše strani začetega preverjanja podvajanja se strinjate, da se podatki s starega računa (zgodovina plačil, naročila …) prenesejo na nov račun.

Kako uporabljamo piškotke in druge tehnologije?

Piškotki so majhni paketki podatkov, ki se shranijo na vaš računalnik ko obiščete spletno stran. Ob naslednjem obisku se vsebina piškotka pošlje nazaj na strežnik. Z njihovo pomočjo vas naš strežnik “prepozna” ob naslednjem obisku. Prav tako pa z njihovo pomočjo strežnik “ločuje” med trenutnimi obiskovalci. Piškotke (ali podobne brskalne podatke, npr. Flash cookies) uporabljamo tudi za identifikacijo vsebin na strani. Brez omogočenih piškotkov ni mogoče opraviti nakupa na naši spletni strani, prav tako pa je onemogočenih več naprednih dejanj (npr: dodati izdelek v košarico), zato vas naprošamo, da omogočite sprejem piškotkov z naše spletne strani. 

Kakšno nalogo imajo piškotki? Piškotki so odgovorni za marsikaj, omogočajo na primer učinkovito krmarjenje po straneh, saj shranjujejo vaše izbire in na splošno izboljšujejo vaš obisk spletnega mesta. Če naše spletno mesto ne bi uporabljalo piškotkov, bi ob vsakem premiku na novo spletno stran veljali za novega obiskovalca; po vnosu podatkov za prijavo in premiku vas tako naslednja stran ne bi prepoznala, zato bi se morali znova prijaviti.

Piškotki lahko med drugim tudi:
1. Shranjujejo vsebino nakupovalne košarice, ko se pomikate skozi postopek na blagajni;
2. Shranijo podatke za prijavo v račun, da lahko vidite informacije o svojih naročilih in upravljate račun;
3. Zabeležijo, katere dele našega spletnega mesta ste obiskali in kako dolgo ste se tam zadržali, pa tudi katere izdelke ste si ogledali in katere kupili.

Vse te informacije nam pomagajo izboljšati naše spletno mesto, da ga bo enostavneje uporabljati in optimirati storitve, ki jih ponujamo strankam. Tako tudi lažje določimo priporočene izdelke in ponudbo na spletnem mestu.

Ali so piškotki varni?

Da, piškotki so popolnoma varni. Piškotki ne škodujejo vašemu računalniku in sami po sebi ne vsebujejo informacij, s katerimi bi vas bilo mogoče identificirati (identifikacija je mogoča izjemoma, če se informacije združi z drugimi podatki, kot je opisano spodaj pri piškotkih o delovanju). Piškotki tudi ne vsebujejo osebnih podatkov, na primer e-poštni naslov ali plačilne podrobnosti.

Ali lahko piškotke izklopim?

Piškotke uporabljamo, da bi olajšali uporabo svojega spletnega mesta in vam lahko ponujali najboljše mogoče storitve. Piškotki so za delovanje našega spletnega mesta nepogrešljivi, zato vam priporočamo, da jih omogočite in tako zagotovite učinkovito uporabo spletnega mesta. Če piškotke onemogočite, nekateri deli spletnega mesta ne bodo delovali. Če pa kljub temu želite onemogočiti ali blokirati piškotke s tega spletnega mesta, lahko to storite z nastavitvami na naši spletni strani in v brskalniku.

Upravljanje nastavitev piškotkov v brskalniku:

Večina internetnih brskalnikov piškotke sprejme samodejno, vendar lahko nastavitve brskalnika spremenite tako, da bodo piškotki izbrisani, ali pa preprečite samodejno sprejemanje. Če nočete, da v vaš računalnik shranjujemo piškotke, spremenite nastavitve glede na spodnja navodila za ustrezen brskalnik.

Opomba: Če zamenjate napravo, spremenite račun na napravi ali uporabite drug brskalnik, boste morali nastavitve zanje določiti ločeno. Nastavitve, ki jih izberete danes, bodo veljale samo za napravo in brskalnik, ki ju uporabljate zdaj.

V brskalniku so vam na voljo tudi nastavitve za brisanje piškotkov v predpomnilniku vašega brskalnika. Vendar boste morali po brisanju predpomnilnika ob ponovnem obisku našega spletnega mesta znova uveljaviti vse nastavitve, ki ste jih izbrali za piškotke.

Za brskalnika Microsoft Internet Explorer 8.0 in 9.0

Odprite meni “Orodja” (ali ikono zobnika v brskalniku Internet Explorer 9.0) in izberite možnost “Internetne možnosti”. Kliknite zavihek “Zasebnost”. Premaknite drsnik, da izberete prednostne nastavitve. Za natančnejšo nastavitev piškotkov kliknite “Napredno”, potrdite gumb “Preglasi samodejno obravnavo piškotkov” in prilagodite nastavitve svojim potrebam.

Izberite meni “Orodja” in nato “Internetne možnosti”. Kliknite zavihek “Zasebnost”. Premaknite drsnik, da izberete prednostne nastavitve. Privzeta nastavitev je “srednje” in v meniju lahko izberete nivo “filtriranj” na osnovi (a) vira piškotka in (b) pravilnika o varovanju zasebnosti vira. Za natančnejšo nastavitev piškotkov kliknite “Napredno”.

Za brskalnik Mozilla Firefox 13.0.1

Izberite meni “Orodja” in nato “Možnosti”. Kliknite ikono “Zasebnost”. V razdelku “Zgodovina” izberite možnost “Uporablja posebne nastavitve za zgodovino” in nato izberite nastavitve za piškotke.

Google Chrome 21

Kliknite ikono izvijača na orodni vrstici brskalnika. Izberite “Nastavitve”. Kliknite “Pokaži dodatne nastavitve” na spodnjem delu strani. V razdelku “Zasebnost” kliknite gumb “Nastavitve vsebine …”. V razdelku Piškotki izberite želene nastavitve.

Safari 5.1 (OS X Lion)

Izberite možnost “Safari” in nato “Nastavitve”. Kliknite menijsko možnost “Zasebnost” in izberite želene nastavitve.

Safari 5.1 (Windows)

V orodni vrstici brskalnika izberite ikono zobnika in nato “Nastavitve”. Kliknite menijsko možnost “Zasebnost” in izberite želene nastavitve.

Spisek in opis piškotkov, ki jih uporabljamo:

1. Tehnični piškotki

Nekatere piškotke resnično potrebujete, da se lahko brez težav pomikate po našem spletnem mestu in uporabljate določene zahtevane funkcije, na primer to, da si stran zapomni vsebino nakupovalne košarice ali vas prepozna ob prijavi na spletno mesto.

2. Piškotki za analizo

Piškotki za analizo zbirajo podatke, kako uporabljate naše spletno mesto, na primer katere strani ste obiskali, katere izdelke ste si ogledovali, koliko časa ste bili na strani, … . Ti piškotki ne zbirajo podatkov, s katerimi bi bilo mogoče prepoznati obiskovalca, čeprav lahko vzamejo IP naslov naprave, s katero ste se povezali na spletno mesto. Nekatere od zbranih informacij pa se lahko uporabljajo skupaj z vašimi podatki, vendar le če ste se registrirali na naši spletni strani. Vse zbrane informacije uporabljamo zgolj za merjenje učinkovitosti naše spletnih strani ter izboljšanje predstavitve vsebine.

3.Funkcijski piškotki

Funkcijski piškotki se uporabljajo za shranjevanje nastavitev, ki ste jih izbrali na našem spletnem mestu. Tako vam lahko enostavneje ponujamo želene storitve in omogočimo prijetnejši obisk.

4.Ciljni in oglasni piškotki

Ciljni in oglasni piškotki se uporabljajo za predstavitev naših izdelkov, ki bi vas lahko zanimali glede na to, katere dele našega spletnega mesta ste si ogledali. S temi piškotki merimo obiskanost v naši spletni trgovini, odziv na marketinške akcije ter odziv naročnikov na novice.

Uporaba Google reCaptcha

Za zaščito naših spletnih storitev uporabljamo tako imenovane Captche, s katerimi določimo, ali je uporabnik človek ali stroj. Tako ugotavljamo, ali so vnose opravili ljudje ali stroji, ki se pogosto zlorabljajo. Ker to poizvedbo prikliče strežnik Google, vam ta med poizvedovanjem pripravi piškotek. Dodatne informacije o politiki varstva podatkov Google Captcha najdete tukaj.

Google (Universal) Analytics

Ta spletna stran in mobilne aplikacije uporabljajo Google (Universal) Analytics, storitev spletne analize podjetja Google Inc. (Google). Google (Universal) Analytics uporablja tako imenovane piškotke, besedilne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku in omogočajo analizo vaše uporabe spletne strani. Informacije o vaši uporabi te spletne strani, ki jih ustvarijo piškotki, se praviloma prenašajo in shranjujejo na strežnik podjetja Google v ZDA. Google v primeru aktivacije anonimizacije IP-naslova na tej spletni pred tem skrajša vaš IP-naslov v državah članicah Evropske unije in drugih državah pogodbenicah Sporazuma o evropskem gospodarskem prostoru. Samo v izjemnih primerih se na strežnik podjetja Google v ZDA prenese popoln IP-naslov in se skrajša tam. Podjetje Google bo po naročilu operaterja te spletne strani uporabilo te informacije za ovrednotenje vaše uporabe spletne strani, za pripravo poročil o dejavnostih na spletni strani in za opravljanje drugih storitev, povezanih z uporabo spletne strani in spleta. IP-naslov, prenesen z vašega brskalnika v okviru storitve Google (Universal) Analytics, ne bo povezan z drugimi podatki podjetja Google. Namestitev piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo programske opreme brskalnika, vendar vas opozarjamo, da v tem primeru nekaterih funkcij te spletne strani ne boste mogli uporabljati v polnem obsegu. Poleg tega lahko podjetju Google preprečite zbiranje podatkov, ki jih ustvarjajo piškotki in se nanašajo na vašo uporabo spletne strani (vključno z vašim IP-naslovom), ter njihovo obdelavo, tako da snamete in namestite dodatek brskalnika, ki je na voljo na naslednji povezavi.

Namesto namestitve dodatka ali če naše spletne strani obiskujete prek mobilne končne naprave, kliknite na naslednjo povezavo zavrnitve Google-(Universal)-Analytics, da preprečite prihodnje zbiranje podatkov na tej spletni strani s strani Google (Universal) Analytics (zavrnitev deluje samo v brskalniku in samo za to domeno). Pri tem se na vaš računalnik naloži piškotek za zavrnitev. Če izbrišete piškotke na tem brskalniku, morate spet klikniti to povezavo.

Google (Universal) Analytics uporabljamo skupaj s funkcijami Universal Analytics, ki nam omogočajo analizo dejavnosti na naših spletnih straneh na vseh napravah (na primer pri dostopih prek prenosnega računalnika in nato prek tablice). To omogoča psevdonimna dodelitev uporabniške ID uporabniku. Do takšne dodelitve pride, če se na primer registrirate v račun stranke oziroma se prijavite v vaš račun. Za neprijavljene uporabnike uporabljamo anonimni ID. Pri tem družbi Google ne posredujemo nobenih osebnih podatkov. Čeprav Universal Analytics poleg funkcij Google (Universal) Analytics uporablja še dodatne funkcije, to ne pomeni omejitve ukrepov za varstvo podatkov, kot so na primer maskiranje IP ali dodatki brskalnika. Dopolnitve sej prijavljenih in neprijavljenih sej uporabnikov izvajamo samo, če naši uporabniki z dodatkom brskalnika ali s klikom na povezavo zavrnitve Google-(Universal)-Analytics niso umaknili svojega soglasja za takšne dopolnitve sej ali če je takšno združevanje dovoljeno v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi.

Družbeni vtičniki/povezave do upravljavcev družbenih medijev

Na naših spletnih straneh uporabljamo tako imenovane družbene vtičnike naslednjih družbenih omrežij (v nadaljevanju: družbena omrežja):

Facebook (upravljavec: Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, ZDA)

Instagram (upravljavec: Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, ZDA)

Aktivacija družbenih vtičnikov

Prvi-utrip.si zaradi kar se da obsežnega varstva vaših podatkov uporablja tehnične rešitve, ki zagotavljajo, da se podatki brez vaše predhodne aktivacije družbenega vtičnika ne morejo prenašati prek družbenih vtičnikov do zadevnega upravljavca družbenega omrežja.

Na naših spletnih straneh so v izhodišču nameščeni deaktivirani družbeni vtičniki, ki brez ustrezne aktivacije ne vzpostavijo nobenega stika s strežniki Facebooka ali drugih upravljavcev družbenih omrežij. Če te deaktivirane vtičnike aktivirate s klikom na gumb Aktiviraj družbene medije, ki so v desnem spodnjem kotu spletne strani, soglašate s prenosom podatkov na družbena omrežja. Družbeni vtičniki po aktivaciji vzpostavijo povezavo z zadevnim družbenim omrežjem. Z nadaljnjim klikom lahko nato prenesete priporočilo znotraj zadevnega družbenega omrežja. Če ste med obiskom naših spletnih strani že prijavljeni v družbeno omrežje, se v določenih okoliščinah ne prikaže noben dodatni prijavni dialog.

Naše spletne strani poleg družbenih vtičnikov vsebujejo tudi enostavne povezave do strani Facebook in Instagram.

Prenos podatkov prek družbenih vtičnikov

Če aktivirate standardno deaktivirane družbene vtičnike, se vzpostavi povezava s strežniki družbenih omrežij. Vsak družbeni vtičnik nato prenaša podatke na zadevno družbeno omrežje. Naša družba nima nobenega vpliva na obseg podatkov, ki jih s pomočjo družbenega vtičnika zbira zadevno družbeno omrežje. V skladu z razpoložljivimi informacijami vemo, da družbena omrežja vsekakor zbirajo podatke o tem, katere naše spletne strani ste priklicali v preteklosti ali sedanjosti. Z vsakim aktiviranim družbenim vtičnikom se pri vsakem priklicu zadevne spletne strani naloži piškotek z enoumnim identifikatorjem. Na ta način lahko družbeno omrežje ustvari profil o vašem uporabniškem vedenju. Pri tem ni mogoče izključiti, da vam je takšen profil lahko dodeljen tudi v primeru poznejše prve registracije na družbeno omrežje.

Če ste ob obisku naših spletnih strani že prijavljeni v določeno družbeno omrežje, lahko upravljavec tega družbenega omrežja obisk morda dodeli vašemu osebnemu računu, takoj ko aktivirate standardno deaktivirane družbene vtičnike. Pri uporabi funkcij družbenih vtičnikov (na primer gumba Všeč mi je ali oddaje komentarja) se podatki o tem prek vašega brskalnika prenesejo neposredno na zadevno družbeno omrežje, kjer se shranijo. Enako velja za priklic spletne strani upravljavca družbenih medijev s klikom na zadevni gumb s simbolom.

Če niste včlanjeni v nobeno družbeno omrežje, kljub temu obstaja možnost, da družbena omrežja po aktivaciji družbenega vtičnika zbirajo in shranjujejo podatke o vašem naslovu IP ter podatke o strežniku in operacijskem sistemu, ki ju uporabljate. Informacije o obsegu in namenu zbiranja, obdelave in uporabe podatkov s strani družbenih omrežij ter informacije o pravicah in možnostih nastavitev za varstvo vaše zasebnosti najdete v obvestilih o varstvu podatkov zadevnega družbenega omrežja. Ta so na voljo na naslednjih naslovih:

Obvestilo o varstvu podatkov Facebook in Instagram
Če ste včlanjeni v določeno družbeno omrežje in želite omejiti zbiranje podatkov na naših spletnih straneh in združevanje vaših uporabniških podatkov s podatki, ki se nanašajo na vas in so shranjeni na družbenem omrežju, se morate pred obiskom naše spletne strani odjaviti iz družbenega omrežja.

Priporočamo vam, da po potrebi uporabite ustrezne dodatke za brskalnik, ki ga uporabljate (na primer tako imenovan Facebook Blocker). Za učinkovitost takšnih rešitev žal ne moremo prevzeti odgovornosti.

Imate vprašanja o varstvu podatkov? Tukaj smo, da vam pomagamo.

V skladu s splošno uredbo evropske unije o varovanju osebnih podatkov (GDPR) imate pravico do brezplačne poizvedbe o svojih shranjenih podatkih ter po potrebi tudi pravico do popravka, zaklepa ali izbrisa teh podatkov.

Če imate vprašanja o varstvu podatkov ali če nam želite poslati sporočilo o poizvedbi ali izbrisu vaših podatkov, uporabite naslednje kontaktne podatke:
e-pošta: info@prvi-utrip.si